Reteklevél pesto

Nálam akkor kezdődik igazán a tavasz, amikor megveszem az első adag hónapos retket a piacon. A fejekből ízletes salátát készítek, de a levelek sem landolnak a kukában!


A retek

  1. gyulladáscsökkentő
  2. allergiacsökkentő
  3. magas C-vitamin tartalmú
  4. méregtelenítő hatású
  5. könnyen és olcsón beszerezhető zöldség.

Fogyasztható nyersen, kiváló saláta készíthető belőle – de a reteklevél legtöbbször a szemétben landol. Pedig nem kellene! Én reteklevél pesztót készítek belőle, – egy rendkívül egyszerűen elkészíthető ételt, ami valóban sokféleképp felhasználható.

Hozzávalók:

  • 1 csokor retek levele (olyan retket vegyünk, aminek nem permetezett a levele, valamint a levelek szépek, egészségesek)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg darált mandula
  • 2 dkg sajt (én quargelt használok)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés

A reteklevelet megmossuk, megszárítjuk, majd apróra tépkedjük. Késes konyhai robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a darabolt sajtot, a mandulát, az olívaolajat, sózzuk, borsot őrölünk hozzá ízlés szerint, és krémesre mixeljük.

Hogyan fogyasszuk?

  • zöldségekkel  – felkarikázott cukkinira kenve vagy répát, paprikát a pesztóba mártogatva
  • rákenhetjük puffasztott rizsre
  • de akár a cukkini spagettink feltétje is lehet

Jó étvágyat!