Gyros fűszer és egy isteni pác – avagy csirkemell finoman

Történjék bármi, nálam a vasárnap a következő hétre való felkészülésről is szól. Megosztom veletek az egyik kedvenc pácom, valamint egy mesterséges anyagoktól, cukortól mentes, mérsékelt sótartalmú gyros fűszert. Sokan kérdezik Tőlem, hogy nem unom, hogy ilyen sok csirkét eszem? Többek között az ilyen és hasonló ízeknek köszönhetően, nem!

De kezdjük is a páccal, mely szinte minden típusú húshoz jól illik, de még a sokszor igencsak egyhangú csirkemellből is csodás íz élményt varázsol.

Mustáros – balzsamecetes pác

(60-70 dkg nyers húshoz)

  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 1  teáskanál só
  • 1 evőkanál oregánó
  • 1 evőkanál bazsalikom

Semmi extra tennivalónk nincs, az itt felsorolt hozzávalókat keverjük jó alaposan össze, majd az előre feldarabolt húst alaposan vonjuk be vele. Ha tudjuk, hagyjuk a húst sütés előtt 2-3 órát érni a páccal, de azonnal kisütve is zamatos ízt kapunk. Én a húst sütőben, sütőtálban szoktam sütni – a balzsamecet cukortartalma miatt óvatosan, ha mégis serpenyőben sütnéd.

A másik valódi íz élményt a gyros fűszer szolgáltatja. Nem mondom, nem árt, ha van hozzá egy jól felszerelt fűszeres polcod – de azt hiszem, itt tényleg megéri a befektetés. Egyszerre egy nagyobb adaggal szoktam belőle készíteni és kisebb méretű befőttes üvegben tárolom.

Gyros fűszer

  • 1 evőkanál oregánó
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál őrölt köménymag
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 2 evőkanál bazsalikom
  • 8-10 babérlevél
  • 1 evőkanál majoranna
  • 1 evőkanál kakkukfű
  • 2 evőkanál rozmaring
  • 1 evőkanál só

A fenti fűszereket egy késes aprítóba teszem és jó alaposan összekeverem őket. Attól függően, hogy mennyire intenzív ízt szeretnénk elérni, 30-40 dkg húsonként számoljunk 1 evőkanál kész fűszerkeveréket, 1 evőkanál olivaolajat és 1 gerezd fokhagymát. Ez utóbbit mindig frissen adom a húshoz. Jó alaposan kenjük be vele a húst, és ha tudjuk, hagyjuk állni 2-3 órán keresztül. De ha nincs erre időnk, frissen kisütve is isteni, intenzív ízben lesz részünk.