O sole Simó – avagy gluténmentes tészta készítés otthon

Be kell vallanom, régen nagyon-nagyon szerettem a tésztát. Persze szeretném én most is – de tudom, hogy ahhoz, hogy formában tartsam magam, csak alkalomszerűen fogyaszthatom. Amióta pedig még Simó is megjelent, álmodni sem mertem tésztaételről. Egészen máig.

Persze, tudom, most joggal kérded, hogy miért nem mentem el valami tuti reform boltba és emeltem a kosaramba egy csomag gluténmentes tésztát. A kérdés jogos, de szerintem a válaszom is: ha már valóban ennyire oda kell figyelnem, megéri a fáradtságot saját kézzel tésztát készíteni. Mint minden ki, én is Google-t hívtam segítségül, hogy végül teljesen más módon, de saját kézzel készítsek szélesmetéltet, melyhez kókusztej, répa, hagyma és garnéla hozzáadásával készült a szósz.

A házi tésztakészítés felidézte a háborítatlan gyermekéveimet: Nagyival – aki sajnos már lassan 5 éve nincs velünk – sokat csináltunk tésztát. Imádtam mellette sertepertélni, segédkezni. Segítettem gyúrni, nyújtani (a klasszikus géppel, melyet ma már aranyárban lehet venni), majd hagytuk, hogy száradjon, végül pedig cérnametélt, szélesmetélt vagy kockatészta lett belőle. Aztán egy idő után már Nagyi is boltban vett tésztát – de az nem volt olyan finom.

Ma tehát jött egy sugallat – tudok-e vajon itthon tésztát készíteni? Tudok. Mi kell hozzá? Gluténmentes lisztek, én most kifejezetten paleo alapanyagokkal dolgoztam. A keményítőtartalom a tápióka-, a zamatos íz pedig a tökmaglisztnek köszönhető. A tojás összetartja, a saját készítés és garantált hozzáadott anyag-mentesség pedig tényleg különleges zamatot ad neki.

De jöjjön is akkor a recept!

Hozzávalók

2 fő részére

A tésztához

  • 50 gramm tápiókaliszt / tápiókakeményítő
  • 25 gramm tökmagliszt
  • 75 gramm zöldbanán liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 1 csipet só

 

A hozzávalókat először egy edényben, majd később gyúródeszkára borítva alaposan összegyúrjuk. Zöldbanán liszttel hintve a tésztát 2-3 milliméter vastagságúra nyújtjuk, legalább fél órán keresztül hagyjuk szikkadni. Ezután késsel legfeljebb ujjnyi szélességű, 8-10 cm hosszú metéltre vágjuk fel és tovább hagyjuk szikkadni.

Ezalatt előkészítjük a szószt, amihez szükségünk lesz

  • 2 nagyobb sárgarépára, felkarikázva
  • 1 fej vöröshagymára, felkarikázva
  • 2 gerezd foghagymára, fokhagymanyomón átnyomva
  • 150 ml kókusztejre
  • 225 gramm garnélára
  • 1 evőkanál gyros fűszerkeverékre (saját recept, ld. ebben a posztban)
  • 1 csipet sóra
  • kókuszzsírra

Kevés kókuszzsíron megpirítjuk a hagymát és szinte azonnal rádobjuk a felkarikázott répát is. Fedő alatt pároljuk, majd ráöntjük a kókusztejet. Hozzáadjuk a fokhagymát, a csipet sót és a fűszerkeveréket. Fedő alatt hagyjuk főni 6-8 percig. Ezalatt kifőzzük a tésztát: vizet forralunk, amibe néhány csepp olívaolajat öntünk és egy csipet sót hintünk bele. A szikkadt tésztát beleöntjük a lobogó vízbe, majd 5-6 perc főzés után leszűrjük és hozzáöntjük a fedő alatt illatozó szószhoz. Megvárjuk, míg egyet rottyan, majd tálaljuk.

Nem szoktam mostanában túl gyakran megnézni, de itt az étel makróira is kíváncsi voltam

  • Zsír 19 g
  • Szénhidrát 68 g
  • Fehérje 16 g

Mindösszesen 512 kcal

Nem, nem ez a legdiétásabb étel a világon – de egészséges alternatíva, ha az ember tésztát szeretne enni.