A Hashimoto kialakulása – De miért?!

(Első rész)

Egy nem is annyira ritka autoimmun betegségem van, mely nem gyógyítható, viszont rendszeres orvosi ellenőrzés és megfelelő életmód mellett vígan lehet vele élni. Egy hónapja jártam a KMO a Pajzsmirigy Nagy Napja elnevezésű rendezvényén, ahol a kérdés megválaszolásához Prof. Dr. Balázs Csaba előadásában sok új információt és még több, a további kutakodásomhoz kiváló forrást ismertem meg.

Szerintem a legtöbbet feltett kérdés, hogy de miért is lett nekem Simóm? Sajnos egyértelmű válasz nincs. Simó megjelenése biztosan nem magyarázható egyetlen okkal, érkezése nálam, csakúgy mint más hashimotosoknál legtöbbször visszavezethető genetikai, környezeti és lelki okokra.

A genetikai okokról egy későbbi posztban szeretnék írni, ezért egy kicsit azon gondolkodnék el, hogy milyen környezeti, legfőképp életmód- és étrendbeli okokról beszélhetek a saját esetemben. Ehhez segítségül hívtam Prof. Dr. Balázs Csaba Miért növekszik világszerte a pajzsmirigy betegek száma című cikkét. Professzor úr a cikkében döntő jelentőségűnek titulálja a környezeti faktorokat, ezek közül is első helyen említi a kémiai anyagokat, mérgező és toxikus vegyületeket.

A piszkos tizenkettő, avagy az endokrin rendszert károsító anyagok

„Az endokrin rendszert károsító anyagok komolyan károsíthatják egészségünket, és például meddőséget, rákot, fejlődési rendellenességeket (többek között születési rendellenességet) okozhatnak.” Az itt (ebben és az ezt követő posztokban) felsorolt tizenkét anyag hormon-módosító hatása ma már bizonyított.

  1. BpA, azaz Biszfenol A

melyet az Európai Vegyianyag-ügynökség (Echa) a különös aggodalomra okot adó anyagok listáján tart számon, a szaporító rendszerre gyakorolt hatása valamint bizonyított hormonkárosító tulajdonságai miatt.

Miben található meg?

Polikarbonát műanyagból készült használati tárgyakban (ebből igen sok konyhai edényről beszélhetünk), hőérzékeny papírokban, amire a pénztárgépek a nyugtát nyomtatják, és epoxigyantákban, amit például ételkonzervek és italosdobozok bevonására is használnak.

Hogyan tudod elkerülni?

Őszintén? Teljesen kiiktatni nem tudod, de

  • kerüld a konzerveket, inkább válassz friss vagy szárított termékeket
  • amikor csak lehetséges, használj üveget, kerámiát vagy rozsdamentes acélt műanyag helyett
  • minél kevesebb ideig érintekezz a pénztári blokkokal
Mikor és mennyit találkozhattam BpA-val?

Elképzelni sem tudom, milyen sokat.

Nagy valószínűséggel az én cumisüvegem, műanyag játékaim még BpA-t tartalmaztak, az életem folyamán nem kevés konzervet fogyasztottam már el, és igen, mai napig műanyag edénybe porciózom az egész hétre előre elkészített ételeket. Hogy ezek az edények tartalmaznak-e BpA-t? Mivel az elmúlt fél évben vásároltam őket, csak remélni tudom, hogy nem. És hogy mi a helyzet a blokkokkal? Anélkül, hogy tudtam volna erről a BpA dologról, már utáltam, hogy egy fél literes víz vásárlásakor is gyakorlatilag egy hőpapírra nyomtatott Bűn és bűnhődést kapunk minden boltban, ezeket sokszor el sem vettem – azt hiszem, ezután még inkább megfontolom, hogy egyáltalán mely blokkokat veszem el, tartom meg. Amúgy meg miért nem lehet ezt ma már digitálisan?

Kíváncs vagy a többi anyagra is? Következő részhez kattints ide!