De miért?! (2. rész)

Egy nem is annyira ritka autoimmun betegségem van, mely nem gyógyítható, viszont rendszeres orvosi ellenőrzés és megfelelő életmód mellett vígan lehet vele élni. Október közepén jártam a KMO a Pajzsmirigy Nagy Napja elnevezésű rendezvényén, ahol a kérdés megválaszolásához Prof. Dr. Balázs Csaba előadásában sok új információt és még több, a további kutakodásomhoz kiváló forrást ismertem meg.

Prof. Dr. Balázs Csaba Miért növekszik világszerte a pajzsmirigy betegek száma című cikkében döntő jelentőségűnek titulálja a környezeti faktorokat, ezek közül is kiemeli a kémiai anyagoknak, mérgező és toxikus vegyületeknek való kitettségünket.

Előző bejegyzésben ismertettem a BpA-t, most pedig ismerjük meg a piszkos tizenkettő következő két tagját.

2. Dioxin

A dioxin egyike a legveszélyesebb környezeti mérgeknek, mely a fejlett világban komoly közegészségügyi gondokat okoz. Mindenütt megtalálható, a talajban, a vizekben és a levegőben is. Az erdőtüzekkel és vulkánkitörésekkel természetes módon is a légkörbe kerülhet, azonban a műtrágyázás XX. századi terjedése jelentős mértékben növelte bolygónk dioxin-terhelését. Ma már ugyan tiltottak a dioxin tartalmú szerek, de az évtizedek zabolátlan szennyeződése nem tűn még el nyomtalanul.

A dioxin tolerálható fogyasztására mind az Egészségügyi Világszervezetnek, mind pedig az Európai Uniónak van ajánlása, és mindkét ajánlás esetében nemrég (2018. októberében illetve novemberében) került sor az eddigi értéke felülvizsgálatára és a korábbi értékek jelentős csökkentésére. Az Európai Unió a biztonsági határértéket a korábbi 14 pikogramm/testsúlykilogramm/hétről 2 pikogramm/testsúlykilogramm/hétre csökkentette.

Miben található meg?

A dioxin napjainkban leginkább állati eredetű táplálékkal kerül a szervezetünkbe.

Hogyan tudod elkerülni?

Sajnos teljesen elkerülni nem tudod, de mivel az állatok zsírszövetében raktározódik, így ajánlott

  • a zsírszegény állati eredetű termékek fogyasztása
  • zsírosabb húsok fogyasztása esetén a zsírosabb részek eltávolítása
  • állati zsírok helyett növényi zsírok fogyasztása illetve más ételkészítési eljárások (párolás, főzés) alkalmazása.
3. Atrazine

Az atrazine széles körben használt gyomirtó szer, melyet Európában 2004-ban betiltottak, azonban az Egyesült Államokban a mai napig alkalmazzák. Hormonmódosító hatásáról csak annyit, hogy ezzel az anyaggal genetikailag hímnek születő karmosbékából sikerült olyan egyedet létrehozni, melynek visszafejlődött heréi vannak, elindult a hermafroditizmus útján,  kevés életképes petesejtet is érlel, amiket egy valóságos hím megtermékenyíthet, és ebihal is kelhet belőlük.

Miben található meg?

Elsősorban cirok, kukorica, cukornád, lupin, fenyő és eukaliptusz ültetvényeken alkalmazták és alkalmazzák napjainkban is, becslések szerint a Föld 80 országában. Mivel vízben oldódik, így a mezőkön a talajba szivárogva a Föld vízkészletei is szennyezettek.

Hogyan tudod elkerülni?

Odafigyeléssel, ügyelve arra, hogy

  • organikus illetve bio zöldségeket, gyümölcsöket vásárolj
  • valamint szűrt vizet fogyassz

A felsorolás ezzel még sajnos nem ért véget – a folytatásért kattints!