bulb dark

A Hashimoto kialakulása – De miért?! (3. rész)

Egy nem is annyira ritka autoimmun betegségem van, mely nem gyógyítható, viszont rendszeres orvosi ellenőrzés és megfelelő életmód mellett vígan lehet vele élni. Prof. Dr. Balázs Csaba Miért növekszik világszerte a pajzsmirigy betegek száma című cikkében döntő jelentőségűnek titulálja a környezeti faktorokat, ezek közül is első helyen említi a kémiai anyagokat.

Korábban már bemutattam, miért kerüld a BpA-t, a dioxint és az atrazint, most pedig két újabb vegyületet, a ftalátot és a perklorátot vesszük górcső alá, hogy a továbbiakban lehetőség szerint ezeket is ki tudjuk iktatni az életünkből.

5. Ftalátok

A ftalátok szerves vegyületek, melyek nem képeznek erős kémiai kötéseket, és lassú, de hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a különböző termékekből. A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok, gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutathatunk ftalátszennyezést. A szervezetbe elsősorban élelmiszerrel – a csomagolóanyagokról –, valamint porral belélegezve kerülhetnek. A ftalátok használatát az Európai Unióban a szaporodási képességet (DEHP, BBP, DBP, DIBP), ill. a gyermek fejlődését károsító hatásaik (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP és DNOP) miatt korlátozzák. Egyes ftalátok a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő hímneműek tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják. A ftalátok rákkeltő hatása tehát vitatott, ám az endokrin rendszert károsító hatásukat számos kutatás és az uniós besorolás is alátámasztja.

Miben található meg?

Az Európában előállított ftalátok több mint 90%-át használják PVC-lágyításra, hogy rugalmasak legyenek a PVC-termékek. A ftalátokkal lágyított PVC-t rendszeresen használják az egészségügyben (oxigénmaszkok, katéterek, vértasakok), és többek között gyermekjátékok készítéséhez is. A ftalátok megtalálhatók élelmiszerekben, flakonokban, ruhákban és műszaki cikkekben egyaránt. A kisebb molekulatömegű ftalátok kozmetikumok, testápoló termékek (pl. bőrhidratáló krémek), parfümök, hajlakk, szappan, sampon, körömlakkok és gyógyszerek adalékanyagai.

Hogyan tudod elkerülni?

Teljesen kiiktatni nem tudod, de

  • amikor csak lehetséges, használj üveget, kerámiát vagy rozsdamentes acélt műanyag edények helyett
  • ha mégis, akkor válassz olyan műanyag ételdobozt, melynek az alján a háromszögben 1-es, 2-es, 4-es vagy 5-ös jelzést lát, de még ezekben se melegítsen ételt
  • kerüld a ftalát tartalmú kozmetikai termékeket, mivel azonban a ftalátokat az összetevők között nem kell külön feltüntetni, így csak akkor lehetsz biztos a dolgodban, ha „PVC Free” vagy „phthalate free” jelöléssel ellátott terméket választasz
  • válassz fából készült játékokat, műanyag játék esetén pedig ne engedd, hogy gyermeked azt a szájába vegye.
6. Perklorátok

A perklorátok rakéta üzemanyag összetevői. Micsoda? Rakéta üzemanyag, ami Simót okoz? Állatokon és embereken folytatott kísérletek is kimutatták, hogy megzavarják a pajzsmirigy hormontermelését.

Miben található meg?

A perklorátok víz, tej valamint magas víztartalmú növények fogyasztása során kerülnek az emberi szervezetbe.

Hogyan tudod elkerülni?

Az ivóvízből vízszűrő használatával tudod kiszűrni, az élelmiszerekből viszont szinte lehetetlen. Mivel perklorátok negatív hatásukat alapvetően úgy fejtik ki, hogy a tápanyaggal a szervezetbe jutva a jóddal mintegy „versenyezve” megváltoztatják a pajzsmirigy egyensúlyát, az egyetlen megoldás az, ha odafigyelünk a jódbevitelünkre.

Még mindig nem elég? További, a pajzsmirigy-működésre veszélyes anyagokat bemutató bejegyzésért kattints ide!