Majd egyszer vagy a mai naptól – a Te döntésed

One day or day one – you decide

Erre a frappáns motivációs mondatra valamikor Karácsony után bukkantam rá. Tudtam, hogy közeleg a Szilveszter, tudtam, hogy közeleg az Újév, ami sokaknak újévi fogadalmakat is jelent. Hogy aztán, ahogy Strava internetes kutatásából kiderül, a legtöbben már január 12-én fel is adják őket.

Ezzel kapcsolatban szerettem volna – kicsit megszakítva a mérgező anyagokról szóló írássorozatot – megosztani Veletek néhány gondolatot. Persze közben rájöttem, hogy egy meg nem valósított újévi fogadalom is mérgezhet annyira, mint a BpA. Sőt…

Pató Pál

Sokak élnek amolyan „Patópálosan” és mondogatják, hogy majd egyszer leszokom a dohányzásról / lefogyok / elkezdek (újra) edzeni… Másoknál ez a mondat úgy hangzik, hogy jövőre leszokom a dohányzásról / lefogyok / elkezdek (újra) edzeni. Aztán most kíméletlenül beköszöntött a „jövőre”. Kérdem én, ha valamin változtatni szeretnénk, miért kell egy csillagászati szempontból is bizonytalan időponthoz kötnünk mindezt? Ha érezzük, hogy valamin változtatnánk, miért nem kezdjük el ma? Ott, akkor abban a pillanatban, amikor felismertük, másképp jobb lenne.

Nekem ez az Újév, de legfőképp az újévi fogadalmak egy feleslegesen felfújt valami. Nem mondom, jó dolog, ha az ember mosolyogva, barátai, szerettei körében búcsúztatja az óesztendőt, de a változtatásoknak szerintem nem a január elseje a napja.

A dátumváltás mítosza

Miért ne kezdhetnék diétába a „jövőre lefogyok” helyett november 19-én? Miért ne szokhatna le a dohányzásról valaki március 8-án? Ne tulajdonítsunk olyan nagy jelentőséget ennek a dátumváltásnak – használjuk ki inkább az igazság pillanatát, amikor a változtatás iránti igény megfogalmazódik bennünk.

Kezdd el ma – de ami sokkal fontosabb, találd meg azt az utat, rutint, módszert, amivel a változtatás állandósul, rutinná vagy tartóssá válik. Ehhez viszont magunkba kell néznünk, a sport példájánál maradva tudnunk kell, hogy mi az, ami bennünket valóban motivál arra, hogy hetente 3-szor egy órát testmozgással töltsünk. Minden bizonnyal van olyan szerencsés, akinek csak elég beállítani az emlékeztetőt, megint másoknál lehet, hogy a drága éves bérlet vásárlása jön be („Ha már ilyen sokat fizettem érte, muszáj mennem!”), megint másoknál pedig a társaság lesz az, ami a változtatást állandósítja. Találd meg, hogy mi segít neked abban, hogy az első napot a második, harmadik… hatvanhatodik is kövesse. Mert egy 2009-ben publikált, a hétköznapi szokások kialakulását vizsgáló pszichológiai tanulmány szerint, 66 napra van szükség, hogy egy hétköznapi cselekedettel kapcsolatos szokásunk kialakuljon.