Hashimoto kialakulása: De miért?! (4. rész)

Folytatódjon a piszkos tizenkettőnek – annak a tizenkét kémiai anyagnak – a bemutatása, melyek Prof. Dr. Balázs Csaba szerint (is) szerepet játszanak abban, hogy világszerte nő a pajzsmirigy betegek száma.

A BpA-t, a dioxint, atrazint, a ftalátot és a perklorátot a korábbi írásokban már bemutattam, ebben a posztban pedig brómozott égésgátlók csoportjába tartozó PBB-ről és PBDE-ről valamint az ólomról ejtek pár szót.

7. A brómozott égésgátlók csoportjába tartozó polibrómozott-bifenilek (PBB) és polibrómozott-difenil (bifenil)-éterek (PBDE, PBBE)

A felmalmozódott PBB, PBDE és PBBE utánozzák a pajzsmirigy hormonokat az emberi testben, ezzel jelentős zavart okozva test normál működésében.

Miben található meg?

Ezen anyagok felhalmozódását megfigyelték az anyatejben, valamint olyan emberi táplálékokban is, mint a vaj, sajt és a lazac. Nem meglepő, hiszen ezek az anyagok zsírban oldódnak, így nagy zsírtartalmú állati eredetű élelmiszerekkel is bekerülhetnek az emberi szervezetbe. Televíziók, nyomtatók és monitorok működése során kis koncentrációban megjelenhetnek a zárt tér levegőjében, a házi porban illetve akár kültéri levegőben is kimutathatók.

Hogyan tudod elkerülni?

A PBB és PBDE vegyületek napjainkban nehezen kerülhetők el, hiszen jelen vannak az otthonunkban, a munkahelyünkön és szinte minden olyan tárgyban, amit napi szinten használunk. Amíg nem terjednek el a kevésbé káros alternatívák, addig nap, mint nap ki vagyunk téve ezen káros anyagokkal való érintkezésnek. Porszívód HEPA szűrővel való felszerelése csökkentheti a házi porban a koncentrációt.

8. Ólom

Az ólom szervezetünkbe jutva szinte minden szervünket károsítja: halláscsökkenést, vetélést, koraszülést, magas vérnyomást, vesekárosodást és idegrendszeri problémákat okozhat. Az ólom azonban másképp is zavart okozhat testünkben: állatok esetében kimutatták, hogy az ólom csökkentette a nemi hormonok szintjét. Kutatások arra is fényt derítettek, hogy a szervezetbe jutott ólom megzavarhatja hormon átvitelt, mely testünk fő stressz rendszerének (HPA tengely) szabályozásáéért felelős.

Miben található meg?

Az ólom bejuthat a szervezetünkbe szennyezett vízen, talajon, élelmiszereken, akár a levegőn keresztül is. Különösen az öregebb épületekben élők vannak veszélyben, mert ezeknél még ólomtartalmú festékeket használtak. Manapság már világszerte szabályozzák, hogy mennyi ólom lehet a környezetünkben.

Hogyan tudod elkerülni?

Legfontosabb, hogy tartsd tisztán otthonodat. Vízszűrő használatával az ivóvizet is ki tudod zárni a veszélyforrások közül. Ha pedig öregebb épületekben található régi, ólomtartalmú festéket távolítatok el, mindenképp nagy elővigyázatossággal kell eljárni.