puffadás

Higgy a tested jelzéseinek

Továbbra is igen sok kérdést kapok az étkezésemre vonatkozóan. Nagyon sok hozzám hasonlóan Hashimotós, Simós ír nekem, legtöbbször privátban, a Facebook oldalamon, és kérdezi meg azt, hogy mit egyen, mit ne egyen, hogyan kezdjen neki az életmódváltásnak.

Egy konkrét üzenetváltás alkalmával megkérdeztem valakitől, hogy megfigyelte-e, hogy mire hogyan reagál a szervezete; van-e olyan, amire esetleg negatívan reagál, tapasztal-e mondjuk puffadást. A válasz annyi volt, röviden összefoglalva, hogy gyakorlatilag megreggelizik, és máris jön a puffadás. Ezért jött a gondolat, hogy ebben a posztban megfogalmazzam nektek azt, hogy mit is gondolok erről az egész dologról: avagy a fogyasztói társadalomban hogyan felejtettük el szerintem figyelni és megérteni testünk jelzéseit.

Valamit tisztázzunk: a rendszeres puffadás nem az élet természetes velejárója! Ugyan abban a világban élünk, amikor ezt sugallja nekünk minden: az ember felszáll egy közlekedési eszközre, és körülbelül lát rögtön egy reklámot, hogy ha puffadsz, nem sikerül az emésztésed vagy nem jó az emésztésed, kapj be egy bogyót. Ugyanezt látod a tévében, ugyanezt hallod mindenkitől, hogy „beveszek egy bogyót és azzal sikerül emésztenem”. Ez nem megoldás, ez csak elrejti a problémákat.

Tarts önvizsgálatot

Az én javaslatom mindenkinek, függetlenül attól, hogy van vagy nincs Simója (Te még nem tudod, ki az Simó? Kattints ide a válaszért), igenis tessék elkezdeni figyelni a tested apró jelzéseit. Figyelj oda mindenre! Figyelj oda különösen azokra a dolgokra, amelyek sok embernek okozhatnak problémát és igenis kezdd a tejtermékeknél. Egyáltalán nem biztos, hogy a te szervezeted is reagál rá, de nézd meg, figyeld meg, hogy hogyan érzed magad a tejtermékek elfogyasztása után. Ha elkezdesz puffadni, kellemetlen érzés, görcsölést tapasztalsz, akkor a te szervezeted egész egyszerűen nem tudja rendesen feldolgozni. Ma már úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon jó alternatívák vannak erre vonatkozóan. Mindenféle magtejek, laktózmentes tej, egyebek; akkor tessék egész egyszerűen ezeket kicserélni!

Ugyanúgy nézd meg, hogy hogyan reagálsz mondjuk – ha fogyasztasz ilyet – a különböző péksüteményekre. Rettentően sok embert látok reggelente, akik csak sorban állnak valamilyen pékségben, majd munkába rohanva, sokszor a járművön elfogyasztják a reggelijüket. Ha ezek után azt tapasztalod, hogy mondjuk óriásira puffad a hasad akkor szintén úgy gondolom, gondolkozz el azon, hogy jó-e ez a metódus.

Nézd meg, hogy hogyan reagálsz a különböző készételekre. Ha a készételek elfogyasztása után mindenféle emésztést könnyítő, puffadásgátló gyógyszerekre van szükséged, ahhoz hogy újra visszanyerd a komfortos érzést, akkor egész egyszerűen nem jó számodra ez az étel.

Hallgass a testedre – ő nem csap be

Vagyis az én üzenetem az, hogy ne bogyókat kapkodj, hanem ha valamit nem tolerál a szervezeted, higgy az ő józan ítélőképességeiben. Figyelj az ő jelzéseire, tanuld meg ezt a képességet újra használni és felejtsd el az ilyen gyógyszerek rendszeres használatát. Természetesen itt is a hangsúly a rendszeresen van, hiszen bármikor előfordulhat az, hogy egy-egy alkalommal szükséged lesz egy kis “külső” segítségre.

Számomra az a megdöbbentő, hogy hány olyan ember van, aki igazából rendszeresen fogyaszt olyan terméket, amire a szervezete leadja a jelzést. A puffadás mindennapjaik “természetes” velejárója. Legalábbis ők így gondolják. Szervezetük visszajelzéseit pedig elnyomják, gyakorlatilag folyamatosan olyan termékeket fogyasztunk, ami ellen a szervezetünk tiltakozik.

Nem tudom mit várunk, mit várnak ezek az emberek, hogy mi fog történni, de így leírva, kimondva szerintem világosan látszik, hogy semmi jó nem sülhet ki belőle.