Magamról

Életmódváltás: pipa
Fitneszversenyzés: pipa
Hashimoto thyreoiditis: diagnosztizálva 2018. szeptemberében
Érdekel a teljes történetem? Akkor olvass tovább 🙂

Megbillent a mérleg nyelve

Gyerekként nem voltam telt, rengeteget sportoltam, majd hirtelen megnyúltam, így kiskamaszként is kifejezetten vékony voltam. A hízást egyértelműen a munkába állásom utáni ülő életmód, összevissza étkezés, a kevesebb és rendszertelen mozgás kombinációja váltotta ki. Alattomosan kúsztak fel a kilók (évi 1-2 kg), ami azonban 10 év után már egész jelentős lett.

Forrás: saját archívum, 2012

Az osztálytalálkozó – Az életmódváltás kezdete

Emlékszem, a 15 éves érettségi találkozóra készülve vettem elő a szalagavatós felvételeket. Gyakorlatilag akkor szembesültem vele, hogy milyen vékony voltam akkor. Elhatároztam, hogy a találkozóra ismét ugyanolyan formába kerülök. Egyik napról a másikra életmódot váltottam, lemondtam a készételekről, elkezdtem főzni. Idafigyeltem, hogy elegendő rostot vigyek be a szervezetembe, sok zöldséget fogyasszak és a napi legalább 3 liter folyadék is lecsússzon. Nem ettem kenyeret, tésztát, krumplit. Cukrot egyáltalán nem fogyasztottam – ez a mai napigígy van –, és tartózkodtam mindentől, amibe a feldolgozás során került cukor. Odafigyeltem a zsírbeviteltre is: igyekeztem mértéket tartani és elsősorban egészséges zsírokat fogyasztani.

Ès mi lenne, ha még edzenék is?

A táplálkozásomat átalakítottam, a sport azonban továbbra is alkalomszerűen volt csak jelen – és leginkább minden koncepció nélkül. Volt hogy futottam, volt hogy “aerobic” órára jártam, volt hogy az edzőteremben edzettem. Aztán jött a gondolat, hogy mi lenne, ha a helyes táplálkozás mellé egy szakember edzéstervet is készítene nekem? Elkészült és alkalmaztam is. Rendszerességről azonban még itt sem beszélhetünk – mondjuk úgy, hogy hébe-hóba lejártam az edzőterembe, de már tudtam mit kell csinálni. Aztán 2017 januárjában láttam meg egy hirdetést, bikini-fitness felkészítés – mivel a gondolat már egy ideje motoszkált a fejemben, ez volt az “utolsó csepp a pohárban” – belevágtam. Kemény volt, nagyon elfáradtam – de MEGÉRTE! Àtalakult a testem, a lelkem, a gondolkodásom – mindezek mellé az első versenyszezonomban a 35 év felettiek kategóriájában harmadik helyen végeztem a Welsben megrendezett Nemzetközi Ausztria Kupán, a Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokságon elért 6. helyezésemmel kvalifikáltam magam a naturál testépítők Riminiben megrendezett világbajnokságára, majd pedig ősszel 3. helyezést értem el az Európa Bajnokságon, 35 év feletti sportmodell kategóriában.

“Nem kél olyan vágy benned, melyhez ne kelne erő is benned valóra váltani. Meglehet, hogy azért meg kell dolgoznod érte.” (Richard Bach)

Hashimoto thyreoiditis

2018. nyara küzdelmes volt.

Változatlan életmód (mérsékelt szénhidrátbevitel, sok rost, minimális bűnözés, saját főzött étel fogyasztása, és heti 4-5 sport) mellett egyszer csak hízni kezdtem. Mivel ismerem a testem, tudtam, hogy ez nem vicc. 2018 szeptemberében megállapították, hogy egy nem is annyira ritka autoimmun betegségem (hashimoto thyreoiditisem) van, mely nem gyógyítható, viszont rendszeres orvosi ellenőrzés és megfelelő életmód mellett vígan lehet vele élni.

Ha viszont elhanyagolom, válogatott civilizációs betegségek hada vár rám.

FitLife COACHING

Az életmódváltás, a versenyfelkészülés, az azt követő időszak, valamint a pajzsmirigy betegséggel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném veletek megosztani a FitLife COACHING projekt keretein belül.

A változás kulcsa?

Szerintem a legfontosabb, hogy az életmódváltást azzal kezdje az ember, hogy tanuljon meg elegendő folyadékot fogyasztani. Enélkül nem működik az anyagcserénk. Szeressük és fogyasszunk sok zöldséget. Valamint legyünk kitartóak, mert bizony az életmódváltás embert próbáló dolog. Nagyon kemény meló, de a saját testünk egészsége a tét: a mi testünk, a mi felelősségünk. Vagy ahogy Shakespeare mondta: “Testünk a kert, akaratunk a kertész.”